torstai 29. marraskuuta 2012

Kumppanuusfoorumit: yhdessä tehden, osaamista jakaen


Humanistisen ammattikorkeakoulun syyskuussa hyväksytyn uuden vision mukaisesti työelämäkumppanit ja HUMAK tekevät yhdessä toimialojensa tulevaisuutta. HUMAK on koko toiminta-aikansa tehnyt aktiivista yhteistyötä kouluttamiensa alojen työelämätoimijoiden sekä muiden koulutusorganisaatioiden ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

Osana ammattikorkeakoulun strategista kehittämistä vuosina 2013-2014 toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Kumppanuusfoorumi-hanke, jossa tämä kumppanuudella kehittämisen toimintamalli vakiinnutetaan HUMAKin toimialojen alueellisiksi kohtaamis- ja kehittämisverkostoiksi.

Kun HUMAKin toimipisteverkostoa tiivistetään vuosina 2013-2017, on tärkeä varmistaa, että HUMAK valtakunnallisena verkostoammattikorkeakouluna on lähellä työelämää ja sen tarpeita myös niillä alueilla, joilla HUMAKilla ei ole omaa fyysistä toimipistettä. Kumppanuusfoorumeiden rakentaminen aloitetaankin niiltä alueilta, joilla nuorisoasteen koulutus päättyy tulevina vuosina. Näin halutaan varmistaa olemassa olevien verkostojen säilyminen sekä antaa alueille vahva viesti siitä, että HUMAK on myös näillä alueilla jatkossakin pysyvästi läsnä niin aikuis- ja täydennyskoulutuskumppanina, työelämän kehittämiskumppanina kuin hankeyhteistyökumppaninakin.

Valtakunnallinen kumppaneiden verkosto


Hankkeen aikana rakennetaan valtakunnallisesti kattava alueellisten kumppanuusfoorumeiden verkosto. Tämä tapahtuu yhdessä olemassa olevien ja mukaan lähtevien kumppaneiden kanssa.

Kumppanuusfoorumeilla jaetaan osaamista, vaihdetaan kokemuksia sekä kehitetään yhdessä suomalaista tulkkausalaa, kulttuurituotannon alaa sekä järjestö- ja nuorisotyön kenttää ja koulutusta. Tavoite on, että vuoteen 2015 mennessä toiminta on vakiintunut ja kattaa koko Suomen siten, että se on jatkossa luonnollinen osa HUMAKin omaa toimintaa.

Voimme onnistua ammattikorkeakouluna tehtävässämme vain silloin, kun ymmärrämme alojemme toimijoiden tarpeita sekä tämän hetken ja tulevaisuuden näkymiä. Tässä emme voi onnistua vain omien seiniemme sisällä toimien vaan aktiivisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Opiskelijasta alumniksi ja yhteistyökumppaniksi

Keskeinen elementti kumppanuusfoorumitoimintaa on myös ammattikorkeakoulun ura- ja rekrytointipalveluiden sekä alumnitoiminnan kehittäminen.

- On äärimmäisen tärkeää, että me tunnistamme työelämän muuttuvat tarpeet ja pystymme vastaamaan niihin, ja toisaalta että työnantajat tunnistavat meiltä valmistuneet ammattilaiset ja heidän osaamisensa. Lisäksi haluamme olla aktiivisesti tukemassa aiempia opiskelijoitamme myös valmistumisen jälkeen. Monet aloillamme työskentelevät ovat työpaikoillaan joko konkreettisesti varsin yksin tai oman alansa ainoita asiantuntijoita. Rakennammekin yhdessä alumniemme kanssa parhaillaan mentorointijärjestelmää, jossa toimialoillamme työskentelevät pystyvät hyötymään toinen toistensa kokemuksista omassa arjessaan. Eri kumppanuuksien kanssa käydyn keskustelun pohjalta pystymme yhdessä myös kehittämään lisä- ja täydennyskoulutustarjontaamme jatkossakin työelämän tarpeiden mukaisesti, kumppanuusfoorumitoiminnasta vastaava johtaja Kimmo Kumlander kertoo.

Verkosto tarjoaa joustavia mahdollisuuksia vaikuttamiseen

Kumppanuusfoorumi-hankkeen yhteydessä on tarkoitus vahvistaa myös HUMAKin toimialojen kansainvälisiä kumppanuuksia, jotta osaamista, kokemuksia sekä työ- ja harjoittelumahdollisuuksia voidaan jakaa yli rajojen.

Tavoite onkin koota yhteen eri puolilla HUMAKia jo tehtävää verkostotyötä ja tehdä siitä näkyvää ja säännöllistä koko valtakunnan alueella. Tavoite on myös tuoda toiminta niin lähelle ja helpoksi lähestyä kaikille toimijoille, että kenenkään ei tarvitsisi jäädä pois toiminnasta välimatkojen tai verkostotyön vaatiman sitoutumisen vuoksi. Toimintaan voi osallistua omista lähtökohdistaan käsin yhtä hyvin aktiivisena työelämäverkoston jäsenenä, osallistumalla oman toimialan asiantuntijaseminaareihin omalla alueellaan kuin vaikkapa lähtemällä hakemaan itselle vertaisverkostoa toisista oman alan toimijoistakin.


Lisätietoja

Kimmo Kumlander, järjestötyön yksikön johtaja, vastaa HUMAKin kumppanuusfoorumitoiminnan kehittämisestä.
kimmo.kumlander@humak.fi, p. 050 529 9675

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti